الگوهای اساسی تفکر سیستمی
اردیبهشت
کتاب های دکتر فرشید عبدی
عنوان کتاب : الگوهای اساسی تفکر سیستمی
کتاب الگوهای اساسی تفکر سیستمی ، الگوهای معمول رفتاری را در سازمان ها شرح می دهند و به عنوان ابزار تشخیصی، بینشی نو پیرامون ساختارهای اساسی سیستم ها فراهم می آورند.این الگوها می توانند به عنوان ابزارهای مؤثر در پیش بینی آینده، مدیران را از پیامدهای آتی تصمیمات شان باخبر سازند. همچنین آنها مدیران را به تفکر در مورد یافتن راه حل های اساسی در طول زمان به عنوان یک متغیر آشکار در زمینه ی تصمیم گیری ترغیب می کنند.
کتاب الگوهای اساسی تفکر سیستمی
کتاب الگوهای اساسی تفکر سیستمی ، الگوهای معمول رفتاری را در سازمان ها شرح می دهند و به عنوان ابزار تشخیصی، بینشی نو پیرامون ساختارهای اساسی سیستم ها فراهم می آورند. این الگوها می توانند به عنوان ابزارهای مؤثر در پیش بینی آینده، مدیران را از پیامدهای آتی تصمیمات شان باخبر سازند. همچنین آنها مدیران را به تفکر در مورد یافتن راه حل های اساسی در طول زمان به عنوان یک متغیر آشکار در زمینه ی تصمیم گیری ترغیب می کنند. الگوهای اساسی تفکر سیستمی ابزارهایی کارا برای به دست آوردن بینشی نو در زمینه ی الگوهای رفتاری هستند، که بر روی ساختارهای اساسی سیستم های مورد مطالعه اثر می گذارند. این الگوها را می توان به دو دسته تقسیم کرد:
تشخیصی
مؤثر در برنامه ریزی برای آینده
تشخیصی:
- مؤثر در برنامه ریزی برای آینده :
سیستم چیست؟
سیستم مجموعه ای از اجزاست که:- کل از مجموع تمام بخش ها بزرگتر است و عملکرد متفاوتی دارد..
- همه اجزا به هم پیوسته و متأثر از یکدیگر هستند.
- هدفی وجود دارد و همه اجزا برای رسیدن به این هدف مهیا شده اند.
- اجزا به صورت متقابل از هم تأثیر می گیرند و با یکدیگر در ارتباط اند.
- همین تأثیرات متقابل سبب ایجاد تغییر در سیستم می شود.
- امکان دارد اعمال یکسان، تأثیرات و نتایج متفاوتی در برداشته باشد و یا برعکس،
- معمولا تأخیرات در سیستم، خروجی های غیرقابل پیش بینی ای ایجاد می کند.
تفکر سیستمی چیست؟
دیدگاهی نو است که بینشی متفاوت را به وسیله تمرکز بر روی یک تصویر کلی و فعل و انفعال درونی و بیرونی آن در ازای تقسیم بندی آن تصویر کلی به اجزای کوچکتر به وجود . می آورد. به عنوان مثال اگر شما به بدن یک فیل نگاه کنید، یک کلیت یکپارچه خواهید دید که آن هم خود فیل است! اما اگر در آن دقیق شوید و قسمت های مختلف آن را بررسی کنید قسمت های دیگر فیل را هم به عنوان یک «موجودیت» خواهید دید و در ادامه می توانید بررسی کنید که چگونه با محیط اطراف خود تعامل دارد. در واقع شما تعاملات بین اعضای مختلف، که همگی با هم سیستمی به نام «فیل» را می سازند، مطالعه می کنید. در این رابطه حکایت حضرت مولانا را به خاطر بیاورید که در آن، افراد مختلف و نابینایی وارد اتاق تاریکی شدند که فیلی در آنجا بود و هر یک تصویری از فیل در ذهن شان نقش بست که به حقیقت کوچکترین شباهتی نداشت که این موضوع به این مطلب اشاره دارد که اگر با چشم بسته و یا کور به یک پدیده نگاه کنیم، فقط اجزای تشکیل دهنده آن را به صورت جداگانه می بینیم و از کلیت و ارتباطات و یکپارچگی که آن پدیده را قابل ادراک می سازد، غافل خواهیم ماند.- در نگرش سیستمی، فرآیند تفکر به صورت حلقوی است نه به صورت خطوط مستقیم، یعنی تنها یک علت و معلول وجود ندارد. و از یک سری فرآیندهای علت و معلولی ساخته شده است.
- نمودارهای علت حلقوی : زبان سیستم ها نمودارهای علیت حلقوی، نمایش دهنده گرافیکی ذهنیت ما از ساختارهای سیستمی هستند. آنها به این دلیل ارزشمند هستند که نوع نگرش ما را درمورد اینکه یک سیستم چگونه ساخته می شود و چگونه رفتار می کند، آشکار می سازند.
- ساختمان نمودار علیت حلقوی نمودارهای علیت حلقوی از یک یا چند حلقه بازخورد تشکیل شده اند که شامل فرآیندهای تقویت و تعادل می باشند. هر حلقه شامل نام متغیرهایی است که اجزای سیستمی را که درطول زمان تغییر می کند و همچنین روابط علت و معلولی میان این متغیرها و تأخیرات را معرفی می کنند.
عضویت
Login
0 نظرات